zadanie z matematyki w biznesie
oskuś: Dla kwadratowej funkcji kosztów: 𝐾(𝑥)=0,01𝑥2+60𝑥+6400wyznaczyć minimalną cenę jednostkową,
która pokrywa koszty(koszt jednostkowy minimalny). Wyznaczyć obszar, gdzie zysk jest dodatni
przy cenie sprzedaży p=220.
19 sty 22:22
Qulka:
koszt jednostkowy f(x)=0,01x+60+6400/x
f'(x)= 0,01+60/x−6400/x2=0 dla x≈105 minimum
f(105)=1,05+60+60,95=122 − cena
zysk = 220x − (0,01x2+60x+6400) >0 dla x∊(40;15960)
19 sty 22:39
oskuś: a skąd wzięło się x≈105 minimum?
Gdy porównuje do 0 dostaje postaćpoczątkową,gdzie popełniam błąd ?
19 sty 23:07
Qulka: znak się zmienił przed 6400
no faktycznie jeszcze 60 znika... za szybka byłam

koszt jednostkowy f(x)=0,01x+60+6400/x
f'(x)= 0,01−6400/x2=0 dla x=800 minimum
f(800)=8+60+8=76 − cena minimalna
zysk = 220x − (0,01x2+60x+6400) >0 dla x∊(40;15960)
19 sty 23:23
oskuś: dziękuje Ci bardzo
19 sty 23:27