| 1 | ||
x1=1 x2= | ||
| 3 |
| 1 | ||
dla x= | ||
| 3 |
| 4 | −2√3 | 2√3 | ||||
y2= | ⇔ y= | v y= | ||||
| 27 | 9 | 9 |
| 1 | −2√3 | 1 | 2√3 | |||||
sprawdzamy ekstrema w punktach P1(1,0), P2( | , | ), P3( | , | ) | ||||
| 3 | 9 | 3 | 9 |
| −fxx | ||
y''= | ||
| fy |
| −6+4 | ||
y''=− | ||
| 0 |
| 1 | 4√3 | |||
Dla P2( | ,− | ) | ||
| 3 | 9 |
| −2+4 | 2 | 3√3 | |||||||||||||||||||
y''=− | = | = | > 0 więc jest minimum | ||||||||||||||||||
|
| 2 |
| 1 | 4√3 | |||
Dla P3( | , | ) | ||
| 3 | 9 |
| −2+4 | 2 | 3√3 | ||||||||||||||||
y''=− | = − | =− | < 0 więc jest maksimum | |||||||||||||||
|
| 2 |
| 1 | 2√3 | |||
Odpowiedź: W punkcie ( | ,− | ) jest minimum funkcji, a w punkcie | ||
| 3 | 9 |
| 1 | 2√3 | |||
( | , | ) maksimum funkcji | ||
| 3 | 9 |
@jc hmm linie się przecinają ale czy to ma znaczenie? rysunek mniej więcej. To te 2 punkty
osiągają minimum i maksimum lokalne. Punkt przecięcia nie jest ekstremum więc tam go nie ma.
Chyba że źle myślę (dopiero zacząłem ten temat studiować, samodzielnie bo nie mam jeszcze tego
na wykładach)
tak mniej więcej trochę przesuniętą miałeś
jeśli chcesz funkcję to trzeba by ją rozbić na składowe bo inaczej to tylko krzywa ;>