przeksztalcenia liniowe
asd: Sprawdzic,ze przeksztalcenie f: R
3 −> R
2 f((x
1,x
2,x
3)) = (3x
3,2x
2−x
1)
jest przeksztalceniem liniowym.
Ustalam (x
1,x
2,x
3),(y
1,y
2,y
3),wtedy:
L = f(x
1,x
2,x
3) + f(y
1,y
2,y
3) = f((x
1+y
1),(x
2+y
2),(x
3+y
3))
= dalej nie wiem jak podstawic...
= (3x
3+3y
3,2x
2+2y
2 −(x
1+y
1))
19 sty 19:24
ABC: przecież już robiłeś tu podobne zadanie
tylko inne były wymiary przestrzeni
19 sty 19:29
asd: aa wiem,ale tutaj jest z przestrzeni wyzsza na nizsza i troszke inne przedstawienie tego
wektora,ja sie nie znam i wole sie upewnic
19 sty 19:42
asd: z reszta sobie poradze,chce tylko wiedziec czy poczatku nie popsulem
19 sty 19:43
asd: .
20 sty 09:58
Adamm:
Jak ja to widzę.
Masz projekcje p1, p2:R2 → R na pierwszą i drugą współrzędną.
Wtedy f jest liniowe ⇔ p1 o f oraz p2 o f są liniowe. Dlaczego?
Łatwo sprawdzić, nie będę się rozpisywał.
Ale funkcja f:Rn → R jest liniowa ⇔ f(x1, ..., xn) = a1x1+...+anxn dla pewnych ai∊R
To jest proste.
20 sty 10:30
asd: Dziękuje za pewnie lepszy sposób,jednak chciałem wiedzieć,czy to co zacząłem jest w porządku
20 sty 18:28