Całka ∫U{1+tgx}{cosx}dx
Lukasz:
Hej, mam do rozwiązania całkę. Właściwie ją rozwiązałem ale nie jestem pewny czy dobrze (moim
znajomym wychodzi bardzo podobny wynik z tym że albo mają −1/2 przy logarytmie albo odwrotnie
minusy w wartości bezwględnej)
rozwiązałem to tak że rozbiłem całkę na 2, po podstawieniu itd mam 2 całki:
| | cosx | | sinx | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | cos2x | | cos2x | |
| | cosx | | cosx | |
1. ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = podstawienie za sinx = ∫U{1}{1−t2dt |
| | cos2x | | 1−sin2x | |
| | 1 | | A | | B | |
rozbijam na ułamki proste |
| = |
| + |
| |
| | (1−t)(1+t) | | 1−t | | 1+t | |
i wychodzą A=1/2 B=1/2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dalej |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| = − |
| ln|1−t|+ |
| ln|1+t| = |
| | 2 | | 1−t | | 2 | | 1+t | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1+t | | 1 | | 1+sinx | |
|
| ln| |
| = |
| ln| |
| | |
| | 2 | | 1−t | | 2 | | 1−sinx | |
| | 1 | | 1+sinx | | 1 | |
Odp. |
| ln| |
| | + |
| + C |
| | 2 | | 1−sinx | | cosx | |
Jakby ktoś dał radę mi to sprawdzić byłbym wdzięczny. Pozdrawiam..
19 sty 18:54
ICSP: Jeżeli chcesz sprawdzić wynik całki to wystarczy ten wynik zróżniczkować.
Wygląda dobrze.
19 sty 19:01
Filip:
ICSP
19 sty 19:03
Mariusz:
Zgadza się ale wynik można jeszcze uprościć rozszerzając ułamek pod logarytmem
i korzystając z jedynki trygonometrycznej a następnie z własności logarytmu
19 sty 19:39
Lukasz: Dzięki wszystkim za odpowiedzi. @Mariusz racja, ale wolę zostawić w tej postaci żeby dalej się
nie pomylić w razie co a tyle na pewno wystarczy na odp
19 sty 19:59
jc: Moduł można opuścić
Mariusz, jak chciałbyś zapisać wynik?
19 sty 20:18
Mariusz:
jc
Rozszerzasz ułamek i otrzymujesz
| (1+sinx)(1+sinx) | |
| |
| (1−sinx)(1+sinx) | |
| 1 | | (1+sinx)2 | | 1+sinx | |
| ln| |
| |=ln| |
| | |
| 2 | | cos2x | | cosx | |
No ale tutaj już nie opuści modułu więc jak kto woli
19 sty 21:00
Mariusz:
jc jeśli używasz podstawień cyklometrycznych
x=asint
x=atgt
do liczenia całek postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
po uprzednim sprowadzeniu trójmianu kwadratowego pod pierwiastkiem do postaci kanonicznej
to przekształcenie którego użyłem powyżej jest nawet zalecane
aby łatwiej było powrócić do poprzedniej zmiennej
19 sty 21:05