2n−1 | ||
∑ (od n=2 do inf) | ||
3n |
1 | ||
∑ (od n=0 do inf) xn = | ||
1−x |
2x2 | ||
∑ (od n=2 do inf) (2n−1)(x2n) = | ||
(1−x2)2 |
2 | ||
Podstawiłem do tego P{1/3} jednak wyszło mi U{3/2} zamiast szukanego | ||
3 |
2x2 | ||
∑ (od n=2 do inf) (2n−1)(x2n) = | ||
(1−x2)2 |
2n−1 | ||
S=∑ (od n=2 do ∞) | = | |
3n |
2n | 1 | |||
=∑ (od n=2 do ∞) | −∑ (od n=2 do ∞)( | )n= | ||
3n | 3 |
1 | 1 | |||
=2∑ (od n=2 do ∞)(n*( | )n)−∑ (od n=2 do ∞)( | )n | ||
3 | 3 |
1 | ||
∑(n=0 do∞)xn= | dla |x|<1 | |
1−x |
1 | ||
(∑(n=0 do∞)xn)'=( | )'⇔ | |
1−x |
1 | ||
∑(n=1 do ∞)(n*xn−1)= | /*x | |
(1−x)2 |
x | ||
∑(n=1 do ∞)(n*xn)= | ||
(1−x)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
S==2([ ∑ (od n=1 do ∞)(n*( | )n]− | )−( [ ∑ (od n=0 do ∞)( | )n]− (1+ | ) )= | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
x | 1 | 1 | 2 | 1 | ||||||
=2( | − | )−( | − | ) gdzie x= | ||||||
(1−x)2 | 3 | 1−x | 3 | 3 |
2 | ||
S= | ||
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |