.
Jan: Napisz równanie prostej k przechodzącej przez punkt m i prostopadłych do prostych l1,l2
M=(1,1,0)
l1
x=2t+1
y=4t−1
z=t
l2= 2x−y+z−1=0
x+z=0
Ja to zrobiłem w ten sposób, wektor l1(2,4,1) pomnożyłem wektorowo przez wektor l2 (−1,−1,1)
Wektor prostej k to (5,−3,2)
k= x=5t+1
y=−3t+1
z=2t
Pytanie moje brzmi następująco, skoro pr. k jest prostopadła do l1 i l2, to l1 i l2 powinny być
do siebie równoległe, czyli ich wektory powinny być takie same, a nie są.
19 sty 17:17
Mila:

1) k
1→=[2,4,1]−wektor kierunkowy prostej l
1
2) prosta l2:
2x−y+z−1=0
x+z=0
Równanie parametryczne prostej l
2:
y=t
2x+z=1+t
x+z=0
======= (−)
x=1+t
y=t
z=−1−t
k
2→=[1,1,−1]− wektor kierunkowy prostej l
2
=========
3) wektor prostopadły do k
1 i k
2
k
→=[2,4,1] x [1,1,−1]=[−5,3,−2] || [5,−3,2]− wektor kierunkowy prostej k
Równanie prostej k, M=(1,1,0)∊
========================
k ⊥ k
1 i k ⊥ k
2
[5,−3,2] o [2,4,1]=10−12+2=0
[5,−3,2] o [1,1,−1]=5−3−2=0
19 sty 18:04
Jan: Dziękuje Pani bardzo, rysunek pomógł bardzo

.
19 sty 18:11
Mila:
Gdyby było l1||l2 , to trzeba inaczej rozwiązywać.
19 sty 19:04