indukcja matematyczna
damn_ik: Udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n:
liczba 11n+2 + 122n+1 jest podzielna przez 133.
więc dla n+1 doszedłem do postaci takiej: 11n+2*11 + 122n+1*122
nie bardzo wiem, co dalej wyciągnąć.
19 sty 14:28
Filip:
Dla n=0
112+12=121+12=133
P(n+1)⇒P(n)
11n+3+122n+3=11*11n+2+144*122n+1=11*11n+2+(11+133)*122n+1=
=11(11n+2+122n+1)+133*122n+1
Nie jest to poprawny dowód indukcyjny − bo nie ma opisów (nie pamiętam ich), ale jak je
dopiszesz i dasz odpowiedni komentarz będzie ok
19 sty 14:40
damn_ik: wiadomo, dzięki wielkie.
19 sty 15:06
Eta:
Bez indukcji
ze wzoru an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+..... +bn−1)
144n*12+11n*121 = 144n*12− 11n*12 +133*11n=
= 12(144−11)(..............) +133*11n = 133k , k∊N
19 sty 15:21