statystyk
jan: Zmienna losowa X może przybierać wartości −2, 0 i 1 z prawdopodobieństwami: p−2=0,3,
p0=0,2 oraz p1=0,5. Wariancja D2X tej zmiennej wynosi:
A. 1.56
B. 0,8
C. 2,3
D. 1,29
19 sty 13:00
janek191:
Oblicz m = EX
EX = x1*p1 + x2*p2 + x2*p3
oraz
D2X = (x1 − m)2*p1 + ( x2 − m)2*p2 + ( x3 − m)2*x3
19 sty 13:12
jan: Okkkk a jakbym miał jezcze jedno pytanko dla dowolnych dwóch zdarzeń niezależnych A i B
zachodzi A∩B= zbiór pusty?
19 sty 13:18
janek191:
A, B ⊂ Ω są niezależne , jeżeli
P( A ∩ B) = P(A) *P(B)
19 sty 13:21
jan: Znaczy z tym pytaniem mam odpowiedzi:
1) A
2) B
3) zbiór pusty
4) Ω
Zaznaczyłem omega ale mam 0/1 pkt
19 sty 13:30
jan: ?
19 sty 14:57
jan: Ktoś zna odpowiedz na to pytanie?
19 sty 18:21
Qulka: P(A|B)=P(A) więc AnB=zbiór pusty
19 sty 18:46
Qulka: wróć..to warunkowe nie minus

..niekoniecznie tak jak napisałam
19 sty 18:48
19 sty 18:56
jan: A jak pokazała by mi Pani jak rozwiązać takie zadanie?
W grupie 100 uczniów ocenę 5.0 z egzaminu uzyskało 15 osób, ocenę 4.0 − 42 osoby, ocenę 3.0 −
33 osoby, ocenę 2.0 – 10 osób. Jaka jest średnia ocena (wartość oczekiwana EX) w tej grupie?
19 sty 19:01
Qulka:
5•0,15+4•0,42+3•0,33+2•0,1 = EX
19 sty 19:03
janek191:
Masz wzór na EX − godz.13,12
| | 15 | | 3 | |
Np. x1 = 5 p1 = |
| = |
| |
| | 100 | | 20 | |
itd.
19 sty 19:04
jan: Aaaaa dziękuje
19 sty 19:24
Qulka: poprzednie:
jeśli
AnB = A to P(AnB)=P(A)=P(A)•P(B) zatem B=Ω więc nie takie dowolne
AnB = B to P(AnB)=P(B)=P(A)•P(B) zatem A=Ω więc nie takie dowolne
AnB = 0 to P(AnB)= 0 =P(A)•P(B) zatem A=0 ∨ B=0 więc nie takie dowolne
AnB = Ω to P(AnB)= 1 ≠ P(A)•P(B) iloczyn dwóch ułamków nie da 1
19 sty 19:25