całki
igor: Hej, pomoże ktoś? bardzo prosze

przez części:
a) ∫x
2*e
3x
b) ∫e
x*sinxdx
z pierwiastkiem
c) ∫
√1+6xdx
i jeszcze takie
f) ∫sin
3dx
19 sty 12:31
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
d) t = |
| , dt = − |
| dx |
| | x | | x2 | |
... = − ∫e
tdt = −e
t + C = −e
1/x + C
19 sty 12:36
Jerzy:
f) ... = ∫(1 − cos2x)*sinxdx i podstaw: cosx = t
19 sty 12:38
Jerzy:
| | ex | |
g) = ∫ |
| dx i podstaw: ex = t |
| | (ex)2 + 1 | |
19 sty 12:44
ICSP: | | 1 | | ex | |
g) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = arctan(ex) + C |
| | ex + e−x | | e2x + 1 | |
19 sty 12:49
ICSP: trochę przypomina funkcję Gudermana
19 sty 12:50
Jerzy:
| | 1 | |
c) podstaw: √1 + 6x = t , 1 + 6x = t2 , 6dx = 2tdt , dx = |
| dt |
| | 3 | |
19 sty 12:50
Jerzy:
Czy w przykładzie e) w nawiasie nie jest x4 ?
19 sty 12:53
Jerzy:
a) przyjmujesz,że: v' = e3x
b) przyjmujesz,że: v' = ex
19 sty 12:55
igor: tak, jest 4, mój błąd przepraszam
19 sty 12:56
ICSP: i zarówno przykłady a) i b) będą wymagały podwójnego scałkowania przez części.
19 sty 12:57
Jerzy:
| | 1 | |
e) podstawienie: x4 = t , 4x3dx = dt , x3dx = |
| dt |
| | 4 | |
19 sty 13:00
Filip:
ICSP
19 sty 13:06