Ciąg
Ciiii: Ciąg wyraża się wzorem An = 2π * n , gdzie n ∈ Z+. Które zdania są prawidłowe ?
a) Ciąg jest ograniczony
d) Ciąg jest ciągiem arytmetycznym
c) Każdy wyraz ciągu jest liczbą niewymierną
d) Suma stu pierwszych wyrazów ciągu równa się 5050 pi
19 sty 12:08
ite: Masz podany wzór na n−ty wyraz ciągu czyli an.
Zapisz wyraz an+1 i oblicz ich różnicę.
To pozwoli odpowiedzieć na pytanie, czy jest to ciąg arytmetyczny.
19 sty 12:20
Ciiii: A pozostałe pytania ?
19 sty 13:02
ICSP: Oblicz kilka początkowych wyrazów ciągu.
Zaobserwuj pewną prawidłowość i powyciągaj wnioski.
19 sty 13:04
Jerzy:
a) czy twoim zdaniem ten ciąg jest ogranczony z góry ?
19 sty 13:05
Jerzy:
c) czy twoim zdaniem iloczyn liczby niewymiernej i całkowitej może być liczbą wymierną ?
19 sty 13:06
Jerzy:
d) czy twoim zdaniem suma 100 liczb niewymiernych może być liczbą całkowitą ?
19 sty 13:07
Jerzy:
d) upss, nie zauważyłem na końcu π
trzeba policzyć sumę 100 wyrazów tego ciągu
19 sty 13:11
Jerzy:
a) ciąg nie jest ograniczony z góry, czyli nie jest ograniczony
b) a
n+1 − a
n = 2π(n+1) − 2πn = 2πn + 2π − 2πn = 2π , czyli jest arytmetyczny
c) prawda
d) a
n = 2π + (n − 1)*2π
a
1 = 2π
a
100 = 2π + 99*2π = 100π
| | 2π + 100π | |
S100 = |
| *100 = 5100π |
| | 2 | |
19 sty 13:57
Jerzy:
d) pomyłka
a
100 = 2π + 99*2π = 200π
| | 2π + 200π | |
S100 = |
| *100 = 101π*100 = 10100π |
| | 2 | |
19 sty 14:03
Ciiii: Dziękuję
19 sty 21:49