Kąt
'Kąt: "Dany jest kąt ostry α i punkt P leżący wewnątrz kąta na jego dwusiecznej i w odległości d
od wierzchołka kąta. Najmniejszy obwód trójkąta o jednym wierzchołku w punkcie
P , a pozostałych wierzchołkach po jednym na każdym z ramion kąta równy jest: "
a)dtg α/2 (1+2cosα)
b)dtg α/2 (1 + cosα)
c)2dtg α/2
d)2dtg α/2 (1+cosα)
Nie wiem jak to rozwiązać, dodam że poprawna może być więcej niż 1 odpowiedź.
19 sty 08:37
Eta:
Odp: D)
19 sty 15:23
plisss:
A jak to obliczyć?
20 sty 20:23
Kuba:
?
21 sty 00:13
a@b:

Obwód APB = długość łamanej P1ABP
2
Najmniejszy obwód ΔAPB = |P1P
2|
Z tw. cosinusów w ΔPP1P2
|P1P2|
2= 4a
2+4a
2+2*2a*2a*cosα , |∡P1PP2|=180
o−α
| | a | |
|P1P2|2= 8a2(1+cosα) i |
| = sin(α/2) to a=d*sin(α/2) i 1+cosα= 2cos2(α/2) |
| | d | |
|P1P2|
2= 16d
2sin
2(α/2)*cos
2(α/2) = 4dsin
2α
|P1P2|=2dsinα
===========
takiej odpowiedzi nie masz
zatem
| | cos(α/2) | |
|P1P2|= 2d*2sin(α/2)*cos(α/2) * |
| |
| | cos(α/2) | |
|P1P2|= 2dtg(α/2)*2cos
2(α/2)
|P1P2|= 2dtg(α/2)(1+cosα)
===================
21 sty 01:40
Mila:
21 sty 17:24
a@b:
21 sty 20:14
rafał hajdo:
23 sty 19:45
a@b:
Co mnie tak "prześladujesz"
23 sty 19:46
rafał hajdo: Eta jest super
25 sty 14:23
a@b:
Łap ..

i mnie nie osłabiaj
25 sty 14:41
rafał hajdo:
25 sty 17:26