matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz calke
alfonso:
Oblicz calke
cos
3
x
∫
dx
sin
2
x+2sinx+5
18 sty 23:12
Filip:
cos
3
x=cosx(1−sin
2
x) t=sinx dt=cosxdx
1−t
2
2t+2
t
2
+2t+5
1
...=∫
dt=∫
dt−∫
dt+4∫
dt=
t
2
+2t+5
t
2
+2t+5
t
2
+2t+5
(t+1)
2
+4
t+1
=ln|t
2
+2t+5|−t+2arctg(
)+C
2
Wracając do podstawienia:
sinx+1
...=ln|sin
2
x+2sinx+5|−sinx+2arctg(
)+C
2
18 sty 23:33