.
xyz: iz3=(z+1)3 Jak to zrobiś?
18 sty 21:59
Mila:
1) i
3=i
2*i=−i
2)
(z+1)
3−iz
3=0
(z+1)
3+i
3*z
3=0
(z+1+iz)*([(z+1)
2−(z+1)*iz+(iz)
2]=0
z+iz+1=0 lub [z
2+2z+1−iz
2−iz−z
2]=0
z*(1+i)=−1 /*(1−i) lub −iz
2+z*(2−i)+1=0 /*i
z*(1+1)=−1+i lub z
2+(2i+1) z+i=0,, Δ=(2i+1)
2−4i=−3
| | 1+i | | −2i−1−i√3 | | −2i−1+i√3 | |
z= |
| lub z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 23:05
Filip:
a no tak, a
3+b
3
19 sty 01:01
VII: Jeszcze nie raz zostaniesz zaskoczony przez Pania
Mile
19 sty 09:05
jaros: Jedno pytanko @Mila, w 2) jak nastąpiło to przejście między 2 a 3 wierszem? tzn. co tam
porachowałaś?
19 sty 13:44
jaros:
19 sty 13:44
Filip:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
(z+1)3+j3z3=(z+1)3+(jz)3=(z+1+jz)((z+1)2−jz(z+1)+(jz)2)
19 sty 13:53
jaros: Wooooww, chyle czoła, bardzo sprytnie
19 sty 13:59
xyz: A jak to zrobić według wzorów de Moivre'a, bo raczej nie wpadnę sam na zastosownie tego wzoru
19 sty 16:57