Rozstrzygnięcie czy równanie macierzowe ma rozwiązanie
Shizzer: Mamy takie macierze:
P = [2, 1]
[6, 3]
Q = [1, 2, −3]
[0, 2, 1]
[0, 0, 1]
R = [1, 4, 1]
[3, 2, 1]
Należy rozwiązać równanie PZQ = R, gdzie Z jest macierzą niewiadomą z liczbami rzeczywistymi
jako elementami.
Postanowiłem zapisać to w ten sposób:
Z = P
−1*R*Q
−1
Ale det(P) ≠ 0. Czy to oznacza, że to równanie macierzowe nie ma rozwiązań? Na pewno
oznacza to, że macierz P jest nieodwracalna, ale nie jestem pewien czy to oznacza na pewno,
że równanie nie ma rozwiązań. Byłbym wdzięczny za odpowiedź