macierz
Nati: Wyznaczyć macierz X z równania 𝐴𝑋=𝐵, jeśli
𝐴= [2 −1 3
3 0 2
5 2 −2]
𝐵= [2 5 −2
1 4 1
1 −2 3].
18 sty 20:24
Saizou :
AX = B |•A−1 z lewej strony
A−1AX = A−1B | A−1A = I (I − macierz jednostkowa)
IX = A−1B
X = A−1B
18 sty 20:32
Eliza: i co dalej sie robi?
18 sty 21:10
Filip:
Obliczasz A−1 a następnie mnożysz rezultat przez macierz B i masz macierz X
18 sty 21:12
lol: Rozwiązuje do końca. Chyba potrafisz wyznaczyć macierz odwrotną, a następnie wymnożyć macierze.
18 sty 21:12
18 sty 21:16
lol: Nie ten wątek, najmocniej przepraszam.
18 sty 21:16
Nati: wlasnie nie umiem macierzy odwrotnej i dlatego tutaj wrzucilam zadanie
18 sty 21:25