Zadania z treścią
evciq: zad1.
W sklepie są wafle po 8zł i po 12zł za kilogram. Sprzedawca chce zrobić mieszankę tych wafli w
cenie 11 zł za kilogram. Ile wafli każdego rodzaju powinien zmieszać, aby otrzymać 20kg?
zad2.
Kwadrat piątej części stada małp pomniejszonej o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa pozostała
na drzewie. Ile małp liczy stado?
odp:
zad1. 15kg wafli po 12zł i 5 kg po 8zł
zad2. 50 małp
bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem z której strony to ugryźć



z Góry dziękuję!
2 mar 16:07
Godzio: x − 8
y − 12
12x + 8y = 11(x+y)
x+y = 20
12x + 8y = 11x + 11y
x+y=20
x = 3y
x − 20 = −y
20 = 4y
y = 5
x = 15
2 mar 16:09
evciq: dokładnie! już widze co zjadłam. dziękuję Ci serdecznie

a zad2 wiesz jak rozwiązać
2 mar 16:17
Basia:
zad.2
n − liczba małp
(
n5)
2−3+1=n
n
2−50=25n
n
2−25n−50 = 0
Δ itd.
2 mar 16:32
evciq: jejciu dzięki

tak mnie to męczyło! wielkie dzięki
2 mar 16:35
evciq: Znalazłam rozwiązanie zadania 2 na internecie:
[(1/5)x−3]² = część stada która schowała się w jaskini
x = liczność całego stada
x=[(1/5)x−3]² + 1
x=((1/25)x−(6/5)x+9)+1
x−(1/25)x²+(6/5)x−10=0 /*25
25x−x²+30x−250=0
−x²+55x−250=0
Δ=55²−4*(−1)*(−250)=3025−1000=2025, √Δ=±45
x₁=[−55−45]/(−2)=(−100)/(−2)=50
x₂=[−55+45]/(−2)=(−10)/(−2)=5
3 mar 09:39
olpl: p
4 mar 12:12
nieznana: Jeden kilogram truskawek kosztuje t złotych, a jeden kilogram czereśni o 1,50 zł droższy.
Kupiono pieć kilogramów truskawek oraz pewna ilość czereśni. Ile kupiono czereśni, skoro za
zakupy zapłacono 2o zł?
4 mar 12:14
nieznana: odpowiedź:20−5t /t+1,5 kg
4 mar 12:15
nieznana: Zad1. Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą resztą równą 1. Uzasadnij, że różnica
kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 4.
Zad2.Ratownik mający stumetrową linę chce przy brzegu plaży wytyczyć dla dzieci kąpielisko w
kształcie o największym obszarze. Jakie wymiary powinno mieć to kąpielisko?
Odp.25m x 50m
Zad3. Współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)= ax
3−bX
2−cx+d tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy
r. Wykaż, że jeżeli ar > 0, to wielomian W(X) ma trzy miejsca zerowe.
Zad4. Największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi
tej funkcji.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
b)dla jakich x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4
Odp: y=−x
2 + 6x, x∊(1,4)
Z góry bardzo dziękuje za rozwiązania
4 mar 12:26