.
Mil: Wyznaczyć macierze odwrotne
c)𝐴= [2 1 −2
2 1 4
−3 −4 6],
d)𝐴= [−1 −3 0 4
−3 1 2 −5
0 2 1 −2
2 0 −1 1],
e)𝐴= [3 2 −6 −1
2 1 −5 2
−1 1 3 1
1 4 0 2].
18 sty 20:20
VII: Pytanie
przyklad e )
jesli zamienie sobie 4 wiersz z pierwszym to wartosc wyznacznika nie ulegnie zmianie ?
[ 1 4 0 2 ]
[2 1 −5 2]
[−1, 1 3 1 ]
[3,2 −6 1]
18 sty 21:12
Filip:
Dokładnie
18 sty 21:16
18 sty 21:17
VII: Ok

To nastepne pytanie .
Przyklad d)
a
11=−1
n=4
| 1 | | 1 | |
| = |
| =−1 wedlug mnie |
| a11n−2 | | −12 | |
18 sty 21:22
Filip:
no i co to jest to −1? Wyznacznik? Nie
18 sty 21:24
VII: Nie Filip
Potrzebne mi to jest do obliczenia wartosci np tego wyznacznika metoda Chio.
Chodzi mi o to czy to wyrazenie jest rowne (−1) czy 1 . Wedlug mnie (−1)
18 sty 21:32
ICSP: po co zamieniasz wiersze jak masz 1 na pierwszym miejscu ?
18 sty 21:34
ICSP: a nie dobra, teraz liczysz d)
Podnosisz cały współczynnik a11 do kwadratu: (−1)2 = 1
18 sty 21:35
VII: WItam ICSP
A jednak 1 .Trzeba wziac ten −1 w nawias czyli (−1)
Dziekuje .
18 sty 21:38
Filip:
Również witam
ICSP
18 sty 21:39
Mil: a powie mi ktos, jak rozwiązac c? robie i robie i nie wychodzi
18 sty 21:54
Filip:
Z takiego wzoru:
a11a22a33+a12a23a31+a13a21a32−
−(a13a22a31+a11a23a32+a12a21a33)
18 sty 22:22
ICSP: Też możesz Chio zrobić:
| | 1 | | | | 1 | |
W = |
| | = |
| * 12 * 5 = 30 |
| | 2 | | | 2 | |
18 sty 22:25
Filip:
A skąd te tajemnicze liczby lub cyfry się wzięły w macierzy 2x2
18 sty 22:32
Mil: akurat tego wzoru nie znam i jak takim rozwiążę, mimo iż wykładowczyni nam o nim mówiła to też
mogłoby być podejrzane. Ale dobra. A jak zrobić przykład d?
18 sty 22:43
Mil: Metodą Gaussa mi chodzi
18 sty 22:46
ICSP: To Gauss, Laplace czy Chio ?
18 sty 22:48
VII: E−trapez mowi zeby macierze odwrotne 4 i wiekszego stopnia rowiazywac metada Gaussa−Jordana
Ja tej metody nie znam
natomiast klasycznie dostaniesz 16 wyznacznikow stopnia 3 do policzenia (duzo roboty
18 sty 22:49
ICSP: Ja myślałem, że o wyznaczniki chodzi

Metoda Gaussa jest następująca:
Do swojej macierzy dopisujesz macierz jednostkową:
[−1 −3 0 4 | 1 0 0 0 ]
[−3 1 2 −5 | 0 1 0 0 ]
[0 2 1 − 2 | 0 0 1 0 ]
[2 0 −1 1 | 0 0 0 1 ]
i teraz stosując przekształcenia na wierszach :
Dodając do siebie wiersze przemnożone przez stała.
Musisz sprawić aby macierz z lewej zamieniła się na jednostką.
Wtedy macierz po prawej stronie będzie macierzą odwrotną.
Na początek:
w
1*(−1)
w
2 − 3w
1
w
4 + 2w
2
W ten sposób pierwsza kolumna będzie wyglądała następująco: [1,0,0,0]
T
W ten sam sposób pracujesz potem nad 2,3,4 kolumną.
18 sty 22:55
18 sty 22:56
VII: dziekuje ICSP
18 sty 23:02
Mariusz:
Jakiś czas temu znalazłem kod programu który odwraca macierz bez dołączania
macierzy jednostkowej co może skutkować oszczędnością papieru (jeśli liczymy na kartce)
lub oszczędnością pamięci jeśli korzystamy z programu
Kod znalazłem w Pascalu i przełożyłem go na C
http://codepad.org/PJ1UfA0y
Pierwotnie przełożyłem go w miarę dokładnie i zostawiłem indeksowanie tablic od jedynki
Ostatnio zmodyfikowałem kod tak aby indeksowanie tablic rozpoczynało się od zera
Jeśli umiecie czytać kod programu napisanego w C to dojdziecie do dość efektywnej
metody odwracania macierzy
20 sty 08:14
Mariusz:
ICSP co do sposobu który przedstawiłeś we wpisie z 18 sty 2021 22:55
to czy nie lepiej najpierw doprowadzić tę macierz po lewej stronie do macierzy trójkątnej ?
Wtedy będzie widać czy wyznacznik jest różny od zera
Z dwóch ostatnich zdań wynika że chcesz eliminować od razu wszystkie elementy
poza główną przekątną w kolumnach
Nie opisałeś jak wtedy chcesz sprawdzać liniową niezależność kolumn
20 sty 08:25