Przekształcanie wykresu funkcji liniowej
Monika :

Narysuj wykres funkcji f(x)=
|x|x oraz g(x)=f(2−x)
No i wiadomo wykres funkcji f(x) jak ma wyglądać, tylko teraz nie wiem jak z tym g(x). Czy mam
zamienić f(2−x)=f(−x+2) i wtedy przesuwam o 2 w lewo, a później odbijam względem osi OY, czy
f(2−x)=f(−(x−2)) i przesunąć o 2 w prawo i odbić. We wcześniejszych zadaniach robiłam
pierwszym sposobem i wychodziło zgodnie z odpowiedziami z tyłu książki, ale w tym przypadku
wychodziłoby, że mam przesunąć o dwa w prawo czyli według drugiego sposobu. Która metoda jest
w końcu poprawna o ile moje rozumowanie jest dobre
18 sty 19:25
VII: Pytanie :
czy aby napewno ma tak wygladac wykres funkcji f(x)?
18 sty 19:36
Monika : No oczywiście zero nie należy do dziedziny, zapomniałam dorysować niezamalowane kółka
18 sty 19:49
Qulka: tak
f(2−x)=f(−x+2) i wtedy przesuwam o 2 w lewo, a później odbijam względem osi OY,
i to jest to samo co
f(2−x)=f(−(x−2)) odbić i przesunąć o 2 w prawo
translacja wchodzi pod minus
18 sty 19:54
Eta:

1/ S
Oy
2/ Tu[2,0]
18 sty 19:59
Eta:

Można też przedziałami:
| | x−2 | |
dla x >2 g(x)= |
| =−1 |
| | −(x−2) | |
dla x<2 g(x)= 1
i rysujemy
18 sty 20:08
Monika : A no to już mniej więcej rozumiem, tylko co do odpowiedzi Qulki, w pierwszym przypadku
najpierw przesuwamy w odpowiednią stronę, a potem odbijamy, a w drugim na odwrót? Czy jest
jakaś zasada co do tej kolejności?
18 sty 20:15
Qulka: tak ..te względem osi Y wchodzą bezpośrednio w x więc pod obecną funkcję (działanie)
18 sty 22:58