Całka nieoznaczona
Damian#UDM: Obliczyć całkę
∫xe
2x3 + 5dx
proszę o nakierowanie

Moje pomysły na nic się zdały
18 sty 18:42
Jerzy:
A jakie miałeś ?
W pierwszym ruchu idź przez części i dostaniesz pod całką x2, potem podstaw : 2x3 + 5 = t
18 sty 19:04
Damian#UDM: No właśnie robiłem przez części i dalej próbowałem podstawiać lecz i tak coś nie szło.
| | x2e2x3 + 5 | |
∫xe2x3 + 5dx = ∫(12x2)'e2x3 + 5dx = |
| − 3∫x4e2x3 + 5dx |
| | 2 | |
No i tutaj się zatrzymałem.
18 sty 19:09
Jerzy:
Trochę się pogubiłeś.∫v’*u = v*u −∫v*u’
18 sty 19:25
Damian#UDM: Niestety nie widzę gdzie się pogubiłem.
Jak mam na przykład całkę ∫x2exdx to robię tak
∫x2(ex)'dx = x2ex − 2∫xexdx = x2ex −2xex + 2∫exdx = x2ex − 2xex + 2ex + C
Czy ta całka jest dobrze rozwiązana?
18 sty 19:35
Damian#UDM: Jeśli tak, to o 19:09 mam zrobione tym samym schematem.
∫(f(x))'*g(x)dx = f(x)*g(x) − ∫f(x)*(g(x))'dx
18 sty 19:43
Jerzy:
Jeśli u = e2x3 + 5, to u’ = ?
18 sty 19:48
Damian#UDM: 6x2e2x3 + 5
18 sty 20:07
Jerzy:
To teraz popatrz 19:09.Skąd masz to ,co pod całką ?
18 sty 20:11
Damian#UDM: 12x2 * 6x2e2x3 + 5 = 3x4e2x3 + 5
18 sty 20:19
Mariusz:
Wydaje mi się że trzeba jednak podstawić
t=−(2x3 + 5)
i dążyć do funkcji Γ(a,x)
18 sty 20:33
Damian#UDM: Mariusz dziękuję za radę

Powiedz mi tylko proszę czy moje obliczenia z 19:09 są
poprawne?
Bo zaczynam się powoli gubić w całkowaniu przez części. Potrzebowałem naprawdę mnóstwo czasu,
żeby wyrobić sobie schemat, który będzie działał, a przeprowadzając teraz powyższą dyskusję
mam coraz większe wątpliwości.
18 sty 20:36
Jerzy:
Ja też się zplątałem.To skutek próby liczenia całki w pamięci

Mariusz jest dobry w całkach,pewnie poradzi.
18 sty 20:43
Mariusz:
Tak z całkowania przez części to powinieneś dostać co we wpisie z 18 sty 2021 19:09
Właśnie zauważyłem że gdybyś chciał sprowadzać do funkcji Γ(a,t)
to lepszym byłoby podstawienie t = −2x3
Γ(a,x) = ∫x∞ta−1e−tdt , założenia takie same jak dla całki
Γ(x) = ∫0∞tx−1e−tdt
18 sty 20:59
18 sty 21:08
Damian#UDM: No to widzę kolejne nowe wiadomości

Ta matematyka to chyba nigdy się kończy

Przejrzałem kilka stron i widzę, że ta funkcja ma powiązanie z podwójną silnią
https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnia
W końcu się dowiedziałem jak ona działa podwójnie

Cieszę się

Spróbuję tę całkę rozwiązać, lecz wydaje mi się, że to będzie walka z wiatrakami
19 sty 01:23
Damian#UDM: No to próbuję
−2x
3 = t
2x
3 + 5 = 5 − t
−6x
2dx = dt
| | −1 | | e5 − tdt | |
∫xe2x3 + 5dx = |
| ∫ |
| |
| | 6 | | x | |
Co dalej?
19 sty 21:21
19 sty 21:44
kerajs: | | e53√2 | | et | |
∫xe2x3+5dx=e5∫xe2x3dx=[t=2x3]= |
| ∫ |
| dt= |
| | 6 | | 3√t | |
| | e53√2 | | ∑i=0 ∞ti | | e53√2 | |
= |
| ∫ |
| dt= |
| ∫∑i=0 ∞t3i−13dt= |
| | 6 | | 3√t | | 6 | |
| | e53√2 | | 3t3i+23 | |
= |
| ∑i=0 ∞ |
| = |
| | 6 | | 3i+2 | |
| | e53√2 | | (2x3)3i+23 | |
= |
| ∑i=0 ∞ |
| |
| | 2 | | 3i+2 | |
PS
Sądzę, że ktoś się pomylił i miało być ∫x
2e
x3+5dx .
19 sty 23:58
Damian#UDM: Dobra, dziękuje za pomoc

Spróbuję to ogarnąć.
20 sty 01:39
Mariusz:
kerajs co nie znamy funkcji Γ ?
Stale się wtrącasz dzieciaku
20 sty 04:30
Mariusz:
No to ostatnie zdanie trochę niepotrzebnie napisałem
no ale nie mogę edytować wpisów
Znając funkcję Γ to na podstawie tego co napisałem we wpisie z 19 sty 2021 21:44
można już napisać odpowiedź
Z drugiej strony może i dobrze że ma także funkcję pierwotną wyrażoną za pomocą szeregu
Mało prawdopodobne aby dało się jakąś elementarną funkcję pierwotną znaleźć
Na marginesie dodam że podobna całka pojawiła się na matematyka.pl
jakieś 8 lat temu
(Podobna bo też można było ją do funkcji Γ sprowadzić
Zdaje się że wyglądała tak ∫ex3dx)
20 sty 09:05
kerajs: 1. ''kerajs co nie znamy funkcji Γ ?''
A skąd taki wniosek?
2. ''Stale się wtrącasz dzieciaku''
Jeśli podanie rozwiązania, jak na razie jedynego (!), jest wtrącaniem się, to i owszem, wtrącam
się.
Jeśli podanie innej drogi uzyskania rozwiązania jest wtrącaniem się, to i owszem, wtrącam się.
3. Moim zdaniem, wpuszczanie kogoś kto dopiero poznaje metody całkowania, w całki
nieelementarne i funkcje specjalne jest co najmniej niepoważne. Ale co ja tam się znam.
21 sty 12:47