Proszę o pomoc. Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej...
eta: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n>3 liczba n3 + 5n2 −2n−24 jest iloczynem co
najmniej czterech liczb pierwszych (niekoniecznie różnych).
18 sty 17:58
Filip:
W(n)=n
3+5n
2−2n−24
W(2)=8+20−4−24=0
W(n)=(n−2)(n
2+7n+12)
W(n)=(n−2)(n+3)(n+4)
I tutaj kończe, nie wiem co to daje, może ktoś pociągnie dalej
18 sty 18:35
Filip:
dla n parzystych, n+4 jest liczba parzysta >=8, oraz n−2 jest takze liczba parzysta >=2, wiec
8=2*2*2 oraz 2=2*1, czyli z tego mozna wywnioskowac, ze masz conajmniej 4 liczby pierwsze, nie
wiem jak to sie ma dla n nieparzystego
18 sty 18:38
Filip:
dla n nieparzystego, n−2 jest liczba pierwsza >=3, oraz n+3 jest liczba >=8, czyli znowu masz
2*2*2=8 oraz n−2, czyli też są minimum 4 liczby pierwsze, może ktoś to ładnie zbierze do kupy
bo dość chaotycznie napisałem
18 sty 18:40
Filip:
jednak dla n nieparzystego n−2 nie jest zawsze liczba pierwsza, ale n−2 dla n nieparzystego
jest zawsze podzielne przez liczbe pierwsza
18 sty 18:42
Filip:
Dobra jednka poprosze admina o usunięcie wpisów bo jakiś syf totalny napisałem XD
18 sty 18:42
Minato:
W(n) = (n−2)(n+3)(n+4)
jest iloczynem minimum 3 liczb różnych od 1 dla n ≥ 4.
Teraz zastanów się nad tym ile jest tutaj liczb złożonych (rozpatrz przypadki dla n parzystego
i nieparzystego)
18 sty 18:52
Damian#UDM: n>3 , n − 3 > 0 , n − 2 > 1 , n + 3 > 6 , n + 4 > 7
W(n) = (n − 2)(n + 3)(n + 4)
liczba naturalna n większa od 3, czyli co najmniej musi to być 4
dla n = 4
W(4) = 2 * 7 * 8 = 2 * 2 * 2 * 2 * 7, iloczyn pięciu liczb pierwszych
n − 2 > 1, czyli musi to być co najmniej 2
n + 3 > 6, czyli musi to być co najmniej 7
n + 4 > 7, czyli musi to być co najmniej 8
Z tego powinno wynikać, że jeśli dla najmniejszego naturalnego n teza jest prawdziwa, to dla
każdego większego kolejnego n też powinna być prawdziwa

W(5) = 3 * 8 * 9 = 3 * 2 * 2 * 2 * 3 * 3, iloczyn sześciu liczb pierwszych
W(6) = 4 * 9 * 10 = 2 * 2 * 3 * 3 * 2 * 5, iloczyn sześciu liczb pierwszych
W(7) = 5 * 10 * 11 = 5 * 2 * 5 * 11, iloczyn czterech liczb pierwszych
W(8) = 6 * 11 * 12 = 2 * 3 * 11 * 2 * 2 * 3, iloczyn sześciu liczb pierwszych
W(9) = 7 * 12 * 13 = 7 * 2 * 2 * 3 * 13, iloczyn pięciu liczb pierwszych
W(10) = 8 * 13 * 14 = 2 * 2 * 2 * 13 * 2 * 7, iloczyn sześciu liczb pierwszych
Najlepiej niech to ktoś potwierdzi obyty z tematem
18 sty 18:59
Filip:
Parzyste
Dla n>=4 mamy
2 liczby parzyste jedna nieparzysta >=7
n1>=8 i n2>=2
takie 2 liczby parzyste mają conajmniej 3 dzielniki pierwsze (3x2) oraz mamy jedna nieparzysta
− albo podzielna przez 3 albo liczbe pierwsza
18 sty 19:05
eta: Podstawiając n=k+3, gdzie k>1 k∊N
otrzymuję
W(k) = k(k+5)(k+6)
Dzięki temu dwa końcowe składniki iloczynu, to liczby różniące się o jeden.
Wówczas
W(2) = 2 * 7 * 8
W(3) = 3 * 8 * 9
W(4) = 4 * 9 * 10
W(5) = 5 * 10 * 11
wygląda to dla mnie lepiej − ale jak wyciągnąć wniosek ogólny?
18 sty 19:13
Minato:
Dla n ≥ 4 mamy
n−2 ≥ 2
n+3 ≥ 7
n+4 ≥ 8
wystarczy pokazać, że co najmniej jedna z liczb (n−2), (n+3), (n+4) jest złożona
(rozkłada się na iloczyn co najmniej dwóch liczb pierwszych)
dla n = 2k mamy
n−2 = 2k−2 = 2(k−1) jest złożone dla k≥3
n+4 = 2k+4 = 2(k+2) jest złożone dla k≥0
dla n = 2k+1
n+3 = 2k+4=2(k+2) jest złożone dla k≥0
(n−2)(n+3)(n+4) jest iloczynem co najmniej jednej liczby złożonej i dwóch dowolnych liczb,
zatem w rozkładzie na czynniki pierwsze wystąpią minimum 4 liczby pierwsze
18 sty 19:30