całka
Marek: ∫t2/(t2−1)2 dt
Podpowie ktoś jak obliczyć?
18 sty 17:57
ICSP: Próbowałeś przez części:
| | t2 | | t | | t | |
∫ |
| dt = ∫ |
| * tdt = | u = t , v' = |
| dt | = ... |
| | (t2 − 1)2 | | (t2 − 1)2 | | (t2 − 1)2 | |
18 sty 18:20
Filip:
Metoda Ostrogradskiego, jednak troche więcej liczenia niż w przypadku
ICSP
| | t2 | | A0t+A1 | | B0t+B1 | |
∫ |
| dt= |
| +∫ |
| |
| | (t2−1)2 | | t2−1 | | t2−1 | |
Różniczkujemy stronami
t
2=A
0t
2−A
0−2A
0t
2−2A
1t+B
0t
3−B
0t+B
1t
2−B
1
B
0=0
B
1−A
0−1=0
A
1=0
B
1+A
0=0
| | 1 | | t | | 1 | |
...=− |
| ( |
| −∫ |
| dt) |
| | 2 | | t2−1 | | t2−1 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt= |
| (ln|t−1|−ln|t+1|)+C |
| | t2−1 | | 2 | |
| | t2 | | 1 | | t | | 1 | |
∫ |
| dt=− |
| ( |
| − |
| (ln|t−1|−ln|t+1|))+C |
| | (t2−1)2 | | 2 | | t2−1 | | 2 | |
18 sty 18:22
Filip:
ICSP moge mieć do ciebie pytanie? Daj znać czy tak
18 sty 18:23
ICSP: ewentualnie możesz podstawić t = coth(u) ale chyba wynik szybciej otrzymasz poprzez całkowanie
przez części jak podałem wyżej.
18 sty 18:32