średnia
nadia: Oblicz x w zestawie danych: 3,2,4,3,x,1 wiedząc, że średnia arytmetyczna tego zestawu jest
równa 2,5. Po obliczeniu liczby x wskaż dominantę i medianę tego zestawu danych.
18 sty 16:20
janek191:
| 1 + x + 2 +2* 3 + 4 | |
| = 2,5 |
| 6 | |
13 + x = 2,5*6 = 15
x = 2
====
Mamy
1,2,2,3,3,4
więc
Dokończ
18 sty 16:28
nadia: proszę o spradzenie:
X wyliczylam ze wzoru na średnią i wyszło mi x=2 dobrze?
z tego ulozyłam liczby w kolejności nie malejącej:
3,2,4,3,x=2,1 −> 1,2,2,3,3,4
zeby wyliczyć Medianę Me= (2+3)/2=2,5 tak?
i Dominanta nie istnieje, bo żeby mogła istnieć to musi istnieć tylko jedna najczęstsza wartość
18 sty 16:29
nadia: o widzę że chyba dobrze, prawda janek?
18 sty 16:30
Eta:
13+x=15 ⇒ x=2
Po uporządkowaniu rosnąco
1,2,2,3,3,4
Dominanta : D=2 v D=3
18 sty 16:30
nadia: dzieki
18 sty 18:00