Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym
Bartikooo: an=n[ln(n+3)−ln(n+2)]
Nie robiłem jeszcze takich przykładów, prosiłbym o wytłumaczenie
18 sty 16:18
ICSP: | | n+3 | | 1 | |
an = ln [ ( |
| )n ] = ln[ (1 + |
| )n ] → ln(e) = 1 |
| | n+2 | | n+2 | |
18 sty 16:21
Jerzy:
| | n+3 | |
= lim ln( |
| )n , a teraz dasz radę ? |
| | n+2 | |
18 sty 16:22
18 sty 16:23
Bartikooo: Bardzo dziękuję
18 sty 16:23
18 sty 16:26
Jerzy:
16:23 , błędne rozwiązanie.
18 sty 16:27
Bartikooo: Mam jeszcze takie zadanie, policzyłem granice an=n2+3n i bn=n+5 wyszły mi nieskończoność w
takim razie mogę zrobić granicę z bn/an natomiast granica wychodzi mi 0 a chciałem skorzytac z
liczby e
18 sty 16:30
Filip:
| | 1 | |
...=limn−>inf(1+ |
| )(n+5)(n2+3n)/(n2+3n)=e0 |
| | n2+3n | |
18 sty 16:30
Bartikooo: Czy może być przypadek że ta granica =e0?
18 sty 16:31
ICSP: | | 1 | |
(1 + |
| )an * bn → eb jeśli : |
| | an | |
a
n →
∞ oraz b
n → b
18 sty 16:31
Filip:
Witaj
ICSP, tym razem udało mi się policzyć bez zrobienia błędu (chyba), który kiedyś mi
pokazałeś
18 sty 16:32
Bartikooo: Czyli jak rozumiem e0 jest jak najbardziej prawidłowe
18 sty 16:32
ICSP: Właśnie aż się zdziwiłem
18 sty 16:35
Bartikooo: Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego zadania z szeregiem. Polecenie brzmi: Wykaż, że
następujące szeregi są rozbieżne: E n(2√n2+1−2√n2−1) ?
18 sty 16:38
Bartikooo: wychodzi mi 0, ale mam co do tego wątpliwości...
18 sty 16:39
ICSP: | | 2n | | 2 | |
an = |
| → |
| = 1 |
| | √n2 + 1 + √n2 − 1 | | √1 +0 + √1+0 | |
Wniosek nasuwa się sam.
18 sty 16:41
Bartikooo: Mógłbyś rozpisać od początku?
18 sty 16:43
Bartikooo: Czy mnożysz poprzez sprzężenie?
18 sty 16:44
ICSP: standardowa procedura przy symbolu [∞−∞]
Mnożysz przez sprzężenie.
Potem dzielisz przez najwyższą potęgę licznika/mianownika w zależności od tego jak się uczyłeś.
18 sty 16:45
Bartikooo: Ehh nie zmieniłem znaku przy −1 i mi się 0
18 sty 16:50
Bartikooo: Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
18 sty 16:50