matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
nadia:
Rzucamy dwukrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek mniejszego niż 20
18 sty 15:38
dino:
7
P(A)=
9
18 sty 15:48
Eta:
|Ω|=6*6=36 Zdarzenie przeciwne do A A
'
−− iloczyn oczek ≥20 A
'
={(4,5),(4,6) (5,4) (5,5)(5,6) (6,4)(6,5)(6,6)} |A
'
|=8
8
2
P(A
'
)=
=
36
9
2
P(A)=1−P(A
'
) 1−
9
7
P(A)=
9
18 sty 15:55
nadia:
dziękuję
18 sty 16:19