prawdopodobienstwo
nadia: Ze zbioru{2,4,5,7,8,10,12} losujemy jedną liczbę. JAkie jest prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 4?
18 sty 15:36
Jerzy:
Ile jest zdarzeń elementarnych ? Ile jest zdarzeń sprzyjających ?
18 sty 15:36
nadia: nie wiem
18 sty 15:38
Jerzy:
Jaka szkoła ?
Jeśli masz 7 liczb i losujesz jedną,to ile masz możliwości ?
Jeśli wyciagasz podzielną przez 4, to ile masz możliwości ?
18 sty 15:40
nadia: Mam 45 lat, próbuje ogarnąć liceum by móc zrobić szkołę w kierunku który mnie interesuje, ta
matma i angol to mnie tu dobiją hahaha
7? i 3?
18 sty 15:42
nadia: pomóżcie proszę Was
18 sty 15:47
Jerzy:
Masz 7 możliwości ( to zbiór zdarzeń elementarnych Ω i jego moc oznaczamy |Ω|
Wyciągnicie liczby podzielnej przez 4 ,to zbiór zdarzeń sprzyjających A, tutaj A = {4,8,12}
i jego moc |A| = 3
| | |A| | | 3 | |
Teraz P(A) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 7 | |
18 sty 15:50
Eta:
|Ω|=7
A={4,8,12} −−− liczby podzielne przez 4
|A|=3
18 sty 15:51
nadia: dziękuję kochani
18 sty 16:03