Równanie wektorów
FUITP: Wektory a i b tworzą kąt 2/3pi przy czym |a|=3|b|. Znajdź taką liczbę x, dla której wektory
a+bx oraz a−b są ortagonalne. Jakieś wskazówki? Domyślam się że trzeba znaleźć współrzędne
tych wektorów i potem już z górki tylko nie wiem jak. Próbowałem posiłkować się def. iloczynu
skalarnego ale nie mogę wymyślić nic sensownego. Przecież żeby obliczyć 3 niewiadome to trzeba
mieć 3 równania. Skąd je tutaj wziać?
18 sty 15:18
Iryt:
wektory: a+bx oraz a−b są ortogonalne
|a|, |b| różne od zera
(a+x*b) o (a−b)=0⇔
a o a−a o b+x*b o a−x *b o b=0
| | 2π | | 2π | |
|a|2−|a|*|b|*cos |
| +x*|a|*|b|*cos |
| −x*|b|2=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
9*|b|2+ |
| *|b|*|b|− |
| *x*|b|*|b|−x*|b|2=0 / : |b|2 |
| | 2 | | 2 | |
====
sprawdź iloczyn:
18 sty 16:35