.
Karol: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego w którym b2 =5 i b4 = −1
18 sty 15:14
Jerzy:
Dobre !
18 sty 15:15
Karol: Mam takie coś i
b1 +r=5 /*(−1)
b1 +3r= −1
18 sty 15:15
ICSP:
b2 = 5
b4 = −1
b4 − b2 = b1 + 3r − b1 − r = 2r = −1 − 5 = −6
2r = −6
r = −3
b1 = b2 − r = 8
bn = 11 − 3n
18 sty 15:17
Jerzy:
bn = b1 + (n − 1)*r
b4 − b2 = 2r i stąd oblicz r
b1 = b2 − r
18 sty 15:18
ICSP: do oznaczania wyrazów używaj podłogi (jest za cyfrą 0 na klawiaturze)
Ptaszek zazwyczaj oznacza potęgę.
18 sty 15:18
Karol: Dziękuję ICSP💜
18 sty 15:23
Eta:
2r=b4−b2 ⇒ r=−3
bn=b2+(n−2)*r
bn=−3n+11
=========
18 sty 15:41