macierz odwrotna
anulka33: Znajdz macierz odwrotna do macierzy A w ciele ℤ5:
[1 2 1]
A=[3 2 1]
[4 4 3]
wychodzi mi ze
[2 3 0]
A−1=[0 4 2]
[4 4 1]
Operacje ktore robilam:
1) w2+2w1 oraz w3+w1
2)w3+4w2
3)w1+3w2 oraz w2+2w3
Korzystalam z metody dopisanej macierzy jednostkowej, czy moglby ktos sprawdzi czy dobrze to
wykonalam?
dziekuje
18 sty 14:16
HGH: zle
18 sty 14:41
ICSP: dobrze
18 sty 14:48
anulka33: teraz jeszcze wiekszy metlik mam w glowie jak pojawiaja sie dwa rozne komentarze
18 sty 16:05
ICSP: Sprawdź czy
A*A
−1 = A
−1*A = I
i sama wyjaśnij ten mętlik
18 sty 16:06
anulka33: ICSP sprawdzilam A*A−1=I, HGH wprowadzil mnie w blad dziekuje ci serdecznie
18 sty 16:12