Całka
QR: Całka ∫ex cos(3x)dx
18 sty 11:54
ICSP: ∫e
xcos(3x)dx = ∫Re(e
x*(cos(3x) + isin(3x)))dx = Re∫e
(1 + 3i)xdx =
| | 1 | |
= exRe[ |
| (cos(3x) + isin(3x))] + C = |
| | 1 + 3i | |
| | ex | |
= |
| [cos(3x) +3sin(3x)] + C |
| | 10 | |
18 sty 11:58
Filip:
XD
18 sty 12:01
Mariusz:
∫e
x cos(3x)dx
A gdyby było ∫xcos(3x)dx to byś z niekompletnej Gammy korzystał byleby
tylko na siłę omijać całkowanie przez części ?
Aby nie mieszać zespolonych można dwa razy przez części
Tutaj wygodnie całkować funkcje wykładniczą a różniczkować funkcję trygonometryczną
∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)−∫e
x(−3sin(3x))dx
∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)+3∫e
xsin(3x)dx
∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)+3(e
xsin(3x)−∫e
x(3cos(3x))dx)
∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)+3(e
xsin(3x)−3∫e
xcos(3x)dx)
∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)+3e
xsin(3x)−9∫e
xcos(3x)dx
10∫e
x cos(3x)dx=e
xcos(3x)+3e
xsin(3x)+C
1
| | 1 | |
∫ex cos(3x)dx= |
| ex(cos(3x)+3sin(3x))+C |
| | 10 | |
19 sty 23:01