Trapez
BoosterXS:
Ramię BC trapezu zostało podzielone tak jak pokazano na rysunku.
Korzystając z informacji, że długość krótszej podstawy to a, oraz długość dłuższej podstawy b,
wyznacz długość odcinka EF, który jest równoległy do obu podstaw.
Czy zechce ktoś podpowiedzieć jakieś wskazówki do tego zadania?
Pierwsza myśl to twierdzenie Talesa, ale po kilku próbach nie otrzymałem nic ciekawego.
Czy EF to średnia harmoniczna podstaw trapezu?
18 sty 10:32
kerajs:
| y | | y+x | | y+3x | |
Wynika to z układu |
| = |
| = |
| |
| a | | |EF| | | b | |
gdzie y to odcinek OC, zaś punkt O to przecięcie przedłużeń ramion trapezu
18 sty 10:52
chichi:
Ze średnia harmoniczna mielibyśmy do czynienia, gdybyśmy mieli pewność, że EF przechodzi przez
punkt przecięcia się przekątnych no i EF oczywiście równoległy do podstaw trapezu
18 sty 10:55
BoosterXS: Więc pierwszy typ, twierdzenie Talesa. Nie wychodziło mi nic, bo przyrównywałem jedynie 2
ułamki, a nie 3.
Ogromnie dziękuję
18 sty 10:56
Eta:
2 sposób
|EF|=a+y
i z podobieństwa trójkątów AMD i FND :
===============
18 sty 12:46
Eta:
Poprawiam chochlika
| 2a+b | |
oczywiście ma być: |EF|= |
| |
| 3 | |
18 sty 13:08