U{1}{x(x^{2}+1)} rozkład na ułamki proste
Lukasz: Hej, rozłoży mi ktoś to na ułamki proste? Bo coś jestem dziś otępiały i robię śmieszne błędy, a
wychodzi mi
po rozkładzie
1=Ax
2+A+Bx

A=1 B=0 na pewno nie no bo jak...
17 sty 20:31
Qulka:
| A | | Bx+C | | 1 | | −1x+0 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| x | | x2+1 | | x | | x2+1 | |
17 sty 20:47
ICSP: | 1 | | x2 + 1 − x2 | | 1 | | x | |
| = |
| = |
| − |
| |
| x(x2 + 1) | | x(x2 + 1) | | x | | x2 + 1 | |
17 sty 20:50
Lukasz: Dzięki, a powiecie mi, czemu 2 wyraz to Bx+C? myślałem że tak jest tylko jak jest funkcja
ax2+bx+c
17 sty 21:01
ICSP: jaka funkcja?
17 sty 21:02
Lukasz: | Bx+C | |
| gdzie b,c,B,C =/= 0 |
| x2+bx+c | |
17 sty 21:12
ICSP: Dużo tych założeń.
Chodzi o to aby b i c się
jednocześnie nie zerowały.
Jeżeli b = 0 albo c = 0 to rozkład:
| Bx + C | |
| jest poprawny. |
| ax2 + bx + c | |
17 sty 21:16
jc: | | w(x) | |
Ułamek prosty: wyrażenie |
| , gdzie f jest wielomianem nierozkładalnym, |
| | f(x)k | |
a stopień w < stopień f.
Jak dopuścimy liczby zespolone, to nasz ułamek nie będzie prosty.
| x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| x2+1 | | 2 | | x+i | | x−i | |
17 sty 21:26
Lukasz: ICSP, co to znaczy aby b i c się nie zerowały?
jc, to chyba nie odpowiada na moje pytanie
17 sty 21:32
ICSP: tzn nie może być sytuacji gdy b = c = 0
b = 0 i c ≠ 0 jak najbardziej poprawnie
b ≠ 0 i c = 0 jak najbardziej poprawne
b = 0 i c = 0 już nie.
17 sty 21:37
Lukasz: Okej, czy dobrze rozumiem:
u góry jest np Ax+B jeżeli wielomian w mianowniku jest nierozkładalny, i b i c ≠ równocześnie 0
?
17 sty 21:41
ICSP: tak.
17 sty 21:42
Lukasz: Dobra, Dziękuję bardzo. to teraz już rozumiem myślę
17 sty 21:47