bramki,negacja,funkcje logiczne,algebra boolea
asd: Może ktoś pomoże jak będzie wiedział.
Jak przedstawić to wyrażenie
A'*C + B*C' za pomocą bramki logicznej NOR?
Za pomocą NAND zrobiłem:
((A'*C+B*C')')' = ((A'*C)'*(B*C')')'
coś kombinowalem z NOR ale mi nie wychodzi
((A'*C)')' = (A+C')'
((B*C')')' = (B'+C)'
więc A'*C + B*C' = (A+C')' + (B'+C)' a to jest bramka OR..
17 sty 18:46
Szkolniak: Rozumiem, że u Ciebie ((A'*C)')' to podwójna negacja, tak?
17 sty 18:58
asd: tak
17 sty 19:23
Szkolniak: Na pewno podwójna negacja się znosi, jeśli zanegujemy podwójnie sygnał wysoki czy niski, to
zmieni się z 1−0−1 lub 0−1−0, czyli wróci do swojego początkowego stanu.
Także podwójne negacje na pewno można tutaj pominąć
Pomyślę teraz i zobaczę czy coś wykombinuję
17 sty 19:30
Szkolniak: Tfu, teraz sobie rozrysowałem ten układ i rozpisałem i źle Cię zrozumiałem, tam nie ma jednak
podwójnej negacji.
Już widzę o co chodzi

Ale myślę dalej
17 sty 19:53
asd: ta negacja była po to, aby skorzystać z praw de morgana i cos wykminic, jak nie wymyślisz to
najwyżej jutro coś pomyślę jeszcze
17 sty 20:23
Szkolniak: Właśnie zauważyłem wtedy o co chodziło, musiałem sobie po prostu rozpisać na kartce ten wzór,
który podałeś..

Teraz próbuję rozkminić jak zbudować ten układ i żeby na końcu była bramka NOR
Narysowałem ten układ i próbuję dostosować tak te bramki aby w tablicy prawdy wyszło to samo co
w początkowym wzorze
Także chwila, zobaczymy co z tego wyjdzie
17 sty 20:34
18 sty 01:33
asd: dzięki
18 sty 06:34
kerajs: A'*C + B*C' =(((A+C')'+(B'+C))')'
To realizuje układ 6 bramek NOR
Negację uzyskuje się dołączając do obu wejść bramki NOR ten sam sygnał.
18 sty 10:05