pochodne
Krzrantop: Zbadaj wklęsłośd, wypukłośd i punkty przegięcia funkcji:
y=ln(1+x
2)
y'=2x/(1+x
2)
y"=0
−2x
2+2 = 0
W odpowiedzi jest f(x) ∪ dla x∊(−inf,−1) u (1, inf)
f(x) ∩ dla x∊(−1,1)
czyli odwrotnie niż wynikałoby to z wykresu −2x
2 +2 = 0
gdzie popełniono błąd
17 sty 01:22
Filip:
Jak już masz drugą pochodną, rozwiązujesz nierówność
Wypukła:
f''(x)>0
−2x2+2>0
x2<1
−1<x<1
Wklęsła
f''(x)<0
x2>1
x∊(−inf, −1) u (1, +inf)
17 sty 01:27
Krzrantop: edit: przepraszam za zamieszanie, pomyliłem cyferki z odpowiedzią
U <=> x∊(−1,1)
∩ <=> x∊(−inf,−1) u (1, inf)
i się zgadza
17 sty 01:32