całka
Johny: | | dx | |
∫ |
| Nie mam pojęcia jak to zrobić? Wzory uniwersalne pozostają czy jest jakiś |
| | sin3xcosx | |
inny sposób?
16 sty 23:15
Filip:
Podstawienie uniwersalne jest tutaj szybkie
t=tgx
| | dt | 1 | | t2+1 | |
...=∫ |
|
| =∫ |
| dt |
| | | 1+t2 | | t3 | |
I dalej już łatwo obliczyć
16 sty 23:27
kerajs: Inne podstawienia:
sin x=t
cos x=t
Można też wpierw uprościć ułamek:
| | dx | | (sin2 x+cos2)dx | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| | sin3x cos x | | sin3x cos x | |
| | dx | | cos x dx | |
=∫ |
| +∫ |
| = |
| | sin x cos x | | sin3x | |
| | cos xdx | | sin x dx | | cos x dx | |
=∫ |
| +∫ |
| +∫ |
| |
| | sin x | | cos x | | sin3x | |
17 sty 09:29
Mariusz:
No fajnie tylko akurat w tej całce to podstawienie które zaproponował Filip będzie szybsze
17 sty 11:15
Mariusz:
tzn podstawienie zaproponowane przez Filipa jest szybsze od podstawiania za sinusy i cosinusy
Po tym uproszczeniu to można w pamięci
17 sty 11:20
kerajs: Najwyraźniej nie przeczytałeś pytania które napisał Johny, lub przeczytałeś je ale nie
zrozumiałeś.
Więc tłumaczę:
JOHNY PYTA O INNE SPOSOBY NIŻ PODSTAWIENIA UNIWERSALNE.
17 sty 12:29
Filip:
Czołem
kerajs 
, jest jeszcze jeden sposób (tak mi się wydaje), jednak jest on dłuższy od
każdego z których podaliśmy, mianowicie:
| | 1 | | 1 | |
..=∫ |
| dx=∫ctg3x |
| dx |
| | | | cos4x | |
I kontynuować z tego, jednak wydaję się to żmudne
17 sty 13:36
Mariusz:
Ta tylko te podstawienie co pokazał Filip NIE JEST tzw podstawieniem uniwersalnym
17 sty 16:27
Mariusz:
Tzw podstawienia uniwersalne
(na marginesie wg mnie to kiepska nazwa)
to
cosx=(1+sinx)t
cosx=(1−sinx)t
sinx=(1+cosx)t
sinx=(1−cosx)t
cosx = tsinx − 1
cosx = tsinx +1
sinx = tcosx − 1
sinx = tcosx + 1
A także jeśli mamy dany tanx oraz secx
secx = t − tanx
secx = t + tanx
Wszystkie te podstawienia co wypisałem to tzw podstawienia uniwersalne
Kilka z nich może się tutaj powtarzać
| | x | |
Wśród nich jest także podstawienie t=tan( |
| ) |
| | 2 | |
17 sty 16:37
kerajs: @Filip
Można podać jeszcze kilka podstawień mniej (post z 16:37) lub bardziej (np: przejście na kąt
2x) sensownych, lecz po co? Tu lepsza jest prostota i łatwość kolejnych przekształceń, gdyż
daje mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki. Ponadto, łatwiej zapamiętać i stosować podstawienia
logicznie wynikające z postaci wyrażenia podcałkowego, niż spisane z sufitu (choć efektywne)
formuły.
Obawiam się, że podany sposób jest ślepą uliczką.
@Mariusz 16:27
To kwesta umowy. Dla mnie podstawieniem uniwersalnym jest:
a) t=tgx dla wyrażeń zawierających sin
2x lub cos
2x lub sin x cos x lub tg x
| | x | |
b) t=tg |
| dla pozostałych wyrażeń trygonometrycznych |
| | 2 | |
Mój poprzedni post nie kontrował rozwiązania Filipa, lecz miał na celu dopisanie kilku innych
elementarnych sposobów.
I wiedziałbyś o tym, gdybyś między wierszami moich odpowiedzi nie doszukiwał się chęci
konfrontacji. (który sposób jest szybszy, lepszy, efektywniejszy, (nie)uniwersalny itd)
@Mariusz 16:37
Tu już całkiem odpłynąłeś.
Zalecałbym w ramach autoterapii rozwiązanie całki pierwszym z podanych podstawień.
17 sty 20:18