matematykaszkolna.pl
całka Johny:
 dx 

Nie mam pojęcia jak to zrobić? Wzory uniwersalne pozostają czy jest jakiś
 sin3xcosx 
inny sposób?
16 sty 23:15
Filip: Podstawienie uniwersalne jest tutaj szybkie t=tgx
 t2 
sin2x=

1+t2 
 t 
sinxcosx=

1+t2 
 dt 
dx=

1+t2 
 dt1 t2+1 
...=∫

=∫

dt

t2 t 

*

1+t2 1+t2 
1+t2 t3 
I dalej już łatwo obliczyć
16 sty 23:27
kerajs: Inne podstawienia: sin x=t
 1 
sin x=

t 
cos x=t Można też wpierw uprościć ułamek:
 dx (sin2 x+cos2)dx 

=∫

=
 sin3x cos x sin3x cos x 
 dx cos x dx 
=∫

+∫

=
 sin x cos x sin3x  
 cos xdx sin x dx cos x dx 
=∫

+∫

+∫

sin x   cos x sin3x  
17 sty 09:29
Mariusz: No fajnie tylko akurat w tej całce to podstawienie które zaproponował Filip będzie szybsze
17 sty 11:15
Mariusz: tzn podstawienie zaproponowane przez Filipa jest szybsze od podstawiania za sinusy i cosinusy Po tym uproszczeniu to można w pamięci
17 sty 11:20
kerajs: Najwyraźniej nie przeczytałeś pytania które napisał Johny, lub przeczytałeś je ale nie zrozumiałeś. Więc tłumaczę: JOHNY PYTA O INNE SPOSOBY NIŻ PODSTAWIENIA UNIWERSALNE.
17 sty 12:29
Filip: Czołem kerajs emotka, jest jeszcze jeden sposób (tak mi się wydaje), jednak jest on dłuższy od każdego z których podaliśmy, mianowicie:
 1 1 
..=∫

dx=∫ctg3x

dx

sin3x 

cos4x
cos3x 
 cos4x 
I kontynuować z tego, jednak wydaję się to żmudne
17 sty 13:36
Mariusz: Ta tylko te podstawienie co pokazał Filip NIE JEST tzw podstawieniem uniwersalnym
17 sty 16:27
Mariusz: Tzw podstawienia uniwersalne (na marginesie wg mnie to kiepska nazwa) to cosx=(1+sinx)t cosx=(1−sinx)t sinx=(1+cosx)t sinx=(1−cosx)t cosx = tsinx − 1 cosx = tsinx +1 sinx = tcosx − 1 sinx = tcosx + 1 A także jeśli mamy dany tanx oraz secx secx = t − tanx secx = t + tanx Wszystkie te podstawienia co wypisałem to tzw podstawienia uniwersalne Kilka z nich może się tutaj powtarzać
 x 
Wśród nich jest także podstawienie t=tan(

)
 2 
17 sty 16:37
kerajs: @Filip Można podać jeszcze kilka podstawień mniej (post z 16:37) lub bardziej (np: przejście na kąt 2x) sensownych, lecz po co? Tu lepsza jest prostota i łatwość kolejnych przekształceń, gdyż daje mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki. Ponadto, łatwiej zapamiętać i stosować podstawienia logicznie wynikające z postaci wyrażenia podcałkowego, niż spisane z sufitu (choć efektywne) formuły. Obawiam się, że podany sposób jest ślepą uliczką. @Mariusz 16:27 To kwesta umowy. Dla mnie podstawieniem uniwersalnym jest: a) t=tgx dla wyrażeń zawierających sin2x lub cos2x lub sin x cos x lub tg x
 x 
b) t=tg

dla pozostałych wyrażeń trygonometrycznych
 2 
Mój poprzedni post nie kontrował rozwiązania Filipa, lecz miał na celu dopisanie kilku innych elementarnych sposobów. I wiedziałbyś o tym, gdybyś między wierszami moich odpowiedzi nie doszukiwał się chęci konfrontacji. (który sposób jest szybszy, lepszy, efektywniejszy, (nie)uniwersalny itd) @Mariusz 16:37 Tu już całkiem odpłynąłeś. Zalecałbym w ramach autoterapii rozwiązanie całki pierwszym z podanych podstawień.
17 sty 20:18