.
Bony: | n2+(−1)n | |
lim n→∞ |
| Nie mogę sobie z tym poradzić rozbijam to na granicę z liczbą e |
| n2+n | |
| −n2−nn | |
i wychodzi mi lim n→∞ |
| |
| n2+n | |
16 sty 22:54
Filip:
jak dla mnie tutaj jedynie rozbijasz gdy n=2k lub n=2k+1, jednak w obu przypadkach granica to
1
16 sty 22:59
Saizou :
tw. o 3−ciągach
| n2−1 | | n2+1 | |
bn = |
| ≤ an ≤ |
| = cn |
| n2+n | | n2+n | |
lim
n→∞b
n = 1
lim
n→∞c
n = 1, zatem lim
n→∞ a
n = 1
16 sty 23:45
Filip:
Saizou, a nie wpadł bym na to by to tak zapisać. Ja gdybym rozwiązywał to zadanie,
liczyłbym granicę dla n=2k oraz dla n=2k+1
17 sty 00:01
Mila:
l1)
| n2 | | (−1)n | |
im n→∞ |
| +lim n→∞ |
| =1+0 |
| n2+n | | n2+n | |
2)
(−1)
n ciąg ograniczony
1 | | (−1)n | |
| →0 zatem lim n→∞ |
| =0 |
n2+n | | n2+n | |
17 sty 00:18
Saizou :
Cześć Filipie,
Dzień dobry Milu,
jak widać, mamy 3 różne metody.
17 sty 13:20
Mila:

Dzień dobry Panom
17 sty 15:40