.
xyz: 3√(3−2i)3
| | 3 | |
Pierwsze chcę policzyć (3−2i)3, jednak IzI wychodzi mi √13 cosφ= |
| , coś źle robię? |
| | √13 | |
Bo to się komplikuje.
16 sty 22:21
Qulka: 3√a3 = a
16 sty 22:23
jc:
n√zn={ ze2πik/n : k=0,1,2,...,n−1}
W zadaniu z=3−2i, n=3.
16 sty 22:27
Filip:
Czołem
jc, skąd taki wzór? Nie posiadam go w moim zeszycie
16 sty 22:36
xyz: A moje rozumowanie jest błędne?
16 sty 22:37
xyz: Pomoże ktoś obliczyć (3−2i)3
17 sty 19:21
Qulka: (3−2i)3=(9−12i−4)(3−2i)=(5−12i)(3−2i)= 15−10i−36i−24=−9−46i
17 sty 20:36
VII: (a−b)3= a3−3a2b+3ab2−b3
(3−2i)3= 27−54i+36i2−8i3= (27−36)−(54i+8i)= −9−46i
17 sty 21:02
Mila:
1) z
3=(3−2i)
3
z
0=(3−2i)
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(3−2i)*(cos |
| +i sin |
| ) dla k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
licz wg wzoru:
2)
z
3=(3−2i)
3
z
3−(3−2i)
3=(z−(3−2i) )*(z
2+z*(3−2i)+(3−2i)
2)⇔
z−(3−2i )=0 lub z
2+(3−2i) z+5−12i)=0
Δ brzydka , więc lepiej tak jak w (1).
17 sty 22:56
Filip:
Witaj
Mila 
Jak doszłaś do takiej postaci, czy mogłabyś wytłumaczyć?
Jedyny wzór jaki znam to
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
wk=n√|z|(cos |
| +jsin |
| ), k=1, 2,...,n−1 |
| | n | | n | |
Jednak u ciebie φ znika, oraz zamiast
n√|z| jest (3−2j)
Pozdrawiam
18 sty 02:00
VII: w
0=3−2i ten pierwiastek odgadnieto ze wzoru
n√an=a
nastepne pierwiastki liczysz ze wzoru
| | 2π | | 2π | |
wk=wk−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
n−stopien pierwiastka
| | 2π | | 2π | |
w1= w0*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
w2=w1* (cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
18 sty 08:44
piotr:
(3−2i)
(3−2i)e2πi/3
(3−2i)e4πi/3
18 sty 10:09
Filip:
gdybym chciał pierwiastki w postaci algebraicznej, to
w
0=3−2j
18 sty 13:05
18 sty 17:17