matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tw. o residuach
uczen:
1
= − ∑ (dla n od 0 do
∞
) z
n
z−1
Z liczenia res z granicy wychodzi 1, ale res
1
f = a
−1
, a tutaj szereg zaczynamy od a
0
, więc jak a
−1
ma się równać 1?
16 sty 21:41
jc:
Residuum masz w z=1.
1
Szereg =
z−1
(tylko jeden składnik, a
−1
=1)
16 sty 22:24