Prosta prostopadła
Yusti: Przygotowywałam się do kolokwium i zostało mi ostatnie zadanie z zestawu.
Zasadniczo mam napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,1,1).
Prostopadłej do płaszczyzny
PI= t[1,1,2]+ s{−1,0,1] + [1,0,−1]
policzyłam wektor kierunkowy płaszczyzny[1,−3,1] jednak średnio idzie go porównać tak aby
pasował do punktu.
Ma ktoś może jakiś sprytny pomysł?
16 sty 16:38
Maciess: Wyruguj parametr t z rownania płaszyzny. Otrzymasz postać:
Ax+By+Cy+D=0
Wektor (A,B,C) jest wektorem normalnym płaszczyzny (prostopadłym do niej). Wystarczy, ze
uzyjesz go jako wektora kierunkowego twojej prostej .
X=(1,1,1)+t*(A,B,C)
Chyba
16 sty 17:23
Mila:
n
→=[1,1,2] x [−1,0,1]=[1,−3,1] − wektor normalny danej płaszczyzny
Równanie prostej:
albo równanie parametryczne:
x=1+t
y=1−3t
z=1+t, t∊R
16 sty 17:39