Zbadaj istnienie ekstremów lokalnych oraz podaj przedziały monotoniczności dla
jaros: Hejka mam pytanko, jak sprawdzić tutaj jaki jest znak pochodnej?
| | 10x | |
f'(x) = 4x2 −10x + |
| |
| | 1+4x2 | |
16 sty 12:41
ICSP: Próbowałeś rozwiązać nierówność?
16 sty 12:41
jaros: | | 10x | |
f'(x) = 8x −10 = |
| mały błąd |
| | 1+4x2 | |
16 sty 12:42
jaros: Czyli sprawidz >0 i <0? tak dla <0 to x∊(−∞,1) a dla x> 0 x∊(1, +∞)
16 sty 12:49
ICSP: Tak
Dla x < 1 pochodna przyjmuje wartości ujemne
Dla x > 1 pochodna przyjmuje wartości dodatnie
16 sty 12:51
jaros: Czyli według tego to lokalne ekstremum będzie tylko jedno. Minimum 0, a jak patrzę teraz w
kalkulator to pokazuje jeszcze 2 ekstrema
f(x) = 4x2 −10x + 5arctan(2x)
16 sty 12:55
jaros: To jest funkcja wyjściowa
16 sty 12:55
ICSP: źle policzona pochodna.
16 sty 12:55
ICSP: [arctan(2x)]' = ?
16 sty 12:55
jaros: | | 1 | |
A tak, arctan(2x) = |
| *2 więc |
| | 1+(2x)2 | |
dla Dla x (0,1/4) u (1,+
∞) pochodna przyjmuje wartości dodatnie
dla Dla x (−
∞,0)) u (1/4,1) pochodna przyjmuje wartości ujemne
16 sty 13:01
ICSP: Teraz dobrze
16 sty 13:04
Filip:
Cześć
ICSP 
, humor dopisuje?
16 sty 13:05
jaros: A jakie by były w efekcie te ekstrema?
16 sty 13:15
ICSP: minima i maksima.
Pytasz o rodzaj, wartości?
16 sty 13:22
jaros: Tak tak
16 sty 13:57
ICSP: W okolicy 0:
Dla x < 0 pochodna jest ujemna −> funkcja maleje
Dla x > 0 pochodna jest dodatnia −> funkcja rośnie.
Jaki rodzaj ekstremum zatem znajduje się w x = 0 skoro najpierw funkcja maleje a potem zaczyna
rosnąć?
16 sty 14:07
jaros: W 0 jest lokalne minimum, ale też lokalne minimum jest dla x = 1 a lokalne maksimum jest dla x
= 1/4, dobrze mówię?
16 sty 14:09
ICSP: tak.
| | 1 | |
Aby znaleźć wartości wystarcz podstawić x = 0 , x = 1 , x = |
| do wzoru funkcji. |
| | 4 | |
16 sty 14:12
jaros: A czy wartości trzeba wyznaczać jak mamy w poleceniu "Zbadaj istnienie ekstremów lokalnych"?
16 sty 14:18
ICSP: Cholera wie.
Lepiej wyznaczyć.
16 sty 14:21
jaros: Dobra, dzięki za pomoc z zadankiem
16 sty 14:38