matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki przez podstawienie
Piotr:
Witam, mam problem ze znalezieniem "t" do podstawienia w tych całkach. Proszę o pomoc.
https://iv.pl/image/obraz-2021-01-16-120022.GtquD2I
16 sty 12:01
Filip:
a) t=e
x
b) t=arctgx c) t=arcsinx d) t=lnx
16 sty 12:08
Piotr:
Mógły mi Pan pomóc w rozwiązaniu tych przykładów?
16 sty 13:00
Filip:
a) t=e
x
dt=e
x
dx ..=∫sintdt=−cost+c=−cos(e
x
)+C b) t=arctgx
1
dt=
dx
1+x
2
...=∫lntdt=tlnt−t+C=arctgxlnarctgx−arctgx+C c) t=arcsinx
1
dt=
dx
1−x
2
1
...=∫
dt=arctgt+C=arctgarcsinx+C
t
2
+1
d) t=lnx
1
dt=
dx
x
1
...=∫
dt=arcsint+C=arcsinlnx+C
√
1−t
2
16 sty 14:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick