.
xyz: | | | | | |
x* | = | To jest równanie macierzowe, nie da się uzyskać macierzy |
| | | |
odwrotnej stojącej przy x. Zatem brak rozwiązania?
15 sty 22:28
Maciess: Jaki wymiar ma w koncu ta macierz po prawej stronie rownosci?
15 sty 22:47
Filip:
Cześć
Maciess 
, zakładam że jest to macierz 2x3
15 sty 22:48
Maciess: Cześć Filipie

Ciężko odwracać macierze, ktore nie są kwadratowe. Ale jesli macierz x ma wymiar 2x2 to chyba
można spróbować to rozwiązać.
15 sty 22:50
xyz: Macierze nie są kwadratowe.
15 sty 22:57
Maciess: O dziwo wychodzi ładne rozwiązanie

Żeby mnożenie było wykonywalne i działanie miało jakiś sens to x∊M
2x2(R)
| | | | | 2a+b 3a+3b a+2b | | | 2c+d 3c+3d c+2d | |
| |
* | = | |
| | | |
| 2a+b 3a+3b a+2b | | | 2c+d 3c+3d c+2d | |
| | | |
= | |
| | |
Co daje nam układy
| | | |
Szczęśliwie otrzymujemy x= | |
| | |
15 sty 23:04
xyz: Dzięki, na to bym nie wpadł.
15 sty 23:51