trójkąt
micho:
Dany jest trójkąt ABC,w którym < BAC=60o
Na bokach AB i AC wybrano odpowiednio punkty P i Q tak,że PB=PQ=QC
Oblicz miarę kąta BCP
15 sty 19:14
Eta:

Rysunek...................
1/ wybieram punkt D tak, by czworokąt CQPD był równoległobokiem
zatem po uwzględnieniu danych z treści zadania
mamy ΔPBD równoboczny
2/ na ΔCPB można opisać okrąg o środku w punkcie D i promieniu "x"
| | 1 | |
i mamy |∡BCP|= |
| |∡PDB| dlaczego? (odpowiedz sam ........ |
| | 2 | |
Odp: |∡BPC|=30
o
=============
15 sty 20:35
janek191:
?
15 sty 20:38
Eta:
@Janek191
Co Ci nie pasuje ?
15 sty 21:01
Eta:
Aaaa chyba,że ..........ten chochlik |∡BCP|=30o
15 sty 21:03
chichi:
Cześć @
Eta fajne rozwiązanie, proste i przejrzyste
15 sty 21:05
Eta:
Hej
chichi
15 sty 21:13
VII: Tyle że na maturze nie pozwolom mi wziąć kolorowych pisaków
15 sty 21:14
Eta:

To sobie postawisz kreseczki na bokach równej długości
15 sty 21:16
chichi:
@
VII tym się nie przejmuj, możesz nawet boki cieńszą, czy to grubszą linią narysować, to
egzaminator będzie się głowił. Ważne, aby wierzchołki były poprawnie oznaczone, na rysunek
nawet nie trzeba nanosić danych, ale robi się to po prostu dla twojej wygody jak i
egzaminatora
15 sty 21:34
VII: QCIIPD =x
Kąt przy P=60o odpowiadajacy przy A
Skad wiemy ze kąt DBP= 60o ?
15 sty 21:40
VII: chichi Nie przejmuje sie
15 sty 21:41
Eta:

α=β=60
o
15 sty 22:24
VII: Już rozumiem.
16 sty 08:59