Całka nieoznaczona z pierwiastkiem - sprawdzenie wyniku
Shizzer: Czy byłby ktoś chętny do sprawdzenia czy dobrze rozwiązałem ten przykład?
∫x*(2x + 3)
14dx
t = (2x + 3)
14
t
4 = 2x + 3
4t
3dt = 2dx
dx = 2t
3dt
| 1 | |
2x = t4 − 3 ⇔ x = |
| (t4 − 3) |
| 2 | |
| 1 | |
∫x*(2x + 3)14dx = ∫ |
| (t4 − 3)t*2t3dt = ∫(t4 − 3)t4dt = ∫t16dt − 3∫t4dt = |
| 2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| t17 − |
| t5 + C = |
| (t4)4t − |
| t4t + C = |
| 17 | | 5 | | 17 | | 5 | |
| 1 | | 3 | |
= |
| (2x + 3)4 * (2x + 3)14 − |
| ((2x + 3) * (2x + 3)14) + C |
| 17 | | 5 | |
Ten wynik jest dobry czy gdzieś zrobiłem błąd?