Całkowanie przez podstawienie
raf: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak działa i kiedy korzystamy z potrójnego podstawienia
(zdjęcie), przy całkowaniu przez podstawienie?
https://imgur.com/a/VTF7xmv
15 sty 15:37
Jerzy:
A gdzie tu widzisz potrójne podstawienie ?
15 sty 15:38
ICSP: Nie ma czegoś takiego jak potrójne podstawienie.
To zwykłe podstawienie.
15 sty 15:39
Jerzy:
√x − 1 = t ⇔ x − 1 = t2 ⇔ x = t2 + 1 ⇒ dx = 2tdt
15 sty 15:41
Jerzy:
15:39 , niemniej jednak można trzykrotnie podstawiać.
15 sty 15:42
raf: Dziękuję Jerzy. Nie ogarnąłem, że o to chodzi
15 sty 15:45