Rozwiąż równanie
qTarantin0: Rozwiąż równanie:
√2x+5−1=x
Jak tu określić dziedzinę, bo określiłem
2x+5≥0
x≥−2,5
A w rozwiązaniu jest, że −2 nie należy do dziedziny. Pomoże ktoś?
15 sty 14:50
piotr: 1+x≥0 bo √2x+5 musi być ≥0
15 sty 14:58
janek191:
−2 należy do dziedziny.
15 sty 14:59
Tadeusz:
definicja pierwiastka kwadratowego kłania się w pas
15 sty 14:59
qTarantin0: Dziękuję
15 sty 14:59
Tadeusz:
oj Janeczku ... jakze moze należeć?
15 sty 15:00
janek191:
Pomyłka.
15 sty 15:00
Tadeusz:
15 sty 15:01
Jerzy:
Tutaj mamy równanie i dwa założenia:
1) 2x + 5 ≥ 0
2) x ≥ 0
15 sty 15:06
Tadeusz:
nie Jerzy
15 sty 15:07
Jerzy:
Nie było wpisu
15 sty 15:09
Mila:
√2x+5=x+1
2x+5≥0 i x+1≥0 obie strony równania nieujemne
D
r=<−1,
∞)
√2x+5=x+1 /
2
2x+5=x
2+2x+1
x
2−4=0
x=2 lub x=−2 ∉D
r
odp.
x=2
15 sty 20:59