pochodna funkcji
Piotr: Witam mam problem z następującym przykładem. Czy ktoś może przedstawić mi przykładowe
rozwiązanie?
https://iv.pl/image/przyklad.GtqWeP7
15 sty 14:31
janek191:
6x
f(x) =
x + tg πx
6x*ln 6 *(x + tg πx)− 6x *(1 +π( 1 + tg2πx))
f '(x) =
(x + tg πx)2
15 sty 14:48
Piotr: Dziękuję za pomoc, mój problem głównie leży w zrobieniu sprawdzenia dla x=1/4, czy może mi Pan
pomóc to sprawdzić?
15 sty 17:49
Filip:
1
1
4√6ln6*(
+1)−4√6(1+2π)
4
f'(
)=
=
4
1
(
+1)2
4
5
164√6(
ln6−1−2π)
4
44√6(5ln6−4−8π)
=
=
25
25
15 sty 17:56
Piotr: Bardzo dziękuję za pomoc. Życzę wszystkiego dobrego.