suma na iloczyn
mydlix: Przedstaw w postaci iloczynu:
8n − 7n
15 sty 14:24
Minato:
Wzór
an−bn = ...
15 sty 14:30
mydlix: Tak, ale nie wiem, czy poprawnie go stosuję, więc prosiłbym o rozpisanie
15 sty 17:27
Minato:
an − bn = (a−b)(an−1+an−2b+an−3b2+...+a2bn−3+abn−2+bn−1)
i podstawiasz za a=8 oraz b=7
15 sty 17:39
Filip:
an−bn=(a−b)∑i=0n−1aibn−1−i=(8−7)∑i=0n−18i7n−1−i
15 sty 17:45
Filip:
Cześć
Saizou, czy nie chodzi o to
Pozdrawiam
15 sty 17:46
Minato:
A dzień dobry
Filipie, czy to ty miałeś kiedyś nick
fill 
Również pozdrawiam.
8
n−7
n = (8−7)(8
n−1 + 8
n−2•7 + 8
n−3•7
2 + ... + 8
2•7
n−3 + 8•7
n−2 + 7
n−1)
zauważ, że suma wykładników potęg przy drugim nawiasie jest stała i wynosi n−1
(taka wskazówka jak to zapamiętać)
15 sty 19:49
Filip:
Tak
15 sty 20:27