Znaleźć punkt którego odległość od prostych jest ekstremalna
Olek: Na płaszczyźnie Oxy znaleźć punkt, dla którego suma kwadratów od−
ległości od prostych l:x = 0, m:y = 0 i n: x − y = 1 jest ekstremalna.
| | 1 | | −1 | |
Mam z tym problem, bo mi wychodzi jedynie punkt P( |
| , |
| ) i na dodatek minimum |
| | 4 | | 4 | |
Robię to tak, że ustalam punkt P(x,y)
i liczę kwadraty odległości:
d
pl2 = x
2
d
pm2 = y
2
teraz ich sumę
teraz pierwszą pochodną cząstkową dla x
3x − y − 1
potem pierwszą pochodną cząstkową dla y
3y −x + 1
Rozwiązuje układ z tych pochodnych i otrzymuję
liczę drugą pochodną cząstkową dla x
i tu dostaję 3 czyli już wiadomo, że jak już to będzie minimum jeżeli jeszcze wyznacznik
macierzy drugich pochodnych będzie >0
| | 1 | | −1 | |
a jest bo go obliczyłem i jest równy 8. Czyli w punkcie P{ |
| , |
| ) jest minimum a |
| | 4 | | 4 | |
miałem znaleźć maksimum(chyba) przynajmniej tak zrozumiałem polecenie