Jaki jest zbiór wyników dla turnieju dla n graczy
Asia: Jaki jest zbiór wyników dla turnieju dla n graczy, jeżeli jeden gracz osiągnie najwyższy wynik,
a reszta graczy zajęła ex aequo drugie miejsce?
Nie wiem czy dobrze myślę ale takiego turnieju nie da się utworzyć.
Jeśli przykładowo weźmiemy turniej dla 5 osób to jego wyniki spełniające warunki zadania
mogłyby wyglądać następująco:
10 0 0 0 0
6 1 1 1 1
Jednak w takich przypadkach wyniki tych turniejów nie będą spełniały tw. Landaua.
Analogiczna sytuacja będzie następowała dla Turniejów o dowolnej liczbie graczy n.
Czy ktoś mógłby potwierdzić czy mój tok rozumowania jest poprawny?
15 sty 00:30
Qulka: dla 5 graczy
A B C D E
I II II II II
wyników jest 5 albo wygrał A albo B albo C albo D albo E
dla n graczy wyników jest n
15 sty 01:16
Asia: W twoim przypadku pozostali gracze nie są ex aequo na drugim miejscu, chyba że czegoś nie
rozumiem
15 sty 09:06
kerajs: Moim zdaniem brakuje opisu zasad turnieju i punktacji.
Np w turnieju szachowym, gdzie 5 graczy gra systemem ''każdy z każdym'' jest 5 możliwości
takiego wyniku.
15 sty 10:12
kerajs: Ponadto odpowiedz , czy '' najwyższy wynik'' to wynik maksymalny, czy może tylko większy od
pozostałych.
15 sty 10:15
Asia: Def 1
Turniej z udziałem n graczy oznaczonych kolejnymi liczbami całkowitymi dodatnimi 1, 2, . . . ,
n jest
| | |
zbiorem | uporządkowanych par zawodników, przy czym dla 1 <= i <= n występuje albo para |
| |
(i,j) albo para (j,i). Pary te mogą być traktowane jako wyniki gier między każdą parą graczy,
przy czym
pierwsza liczba w danej parze oznacza zwycięzcę gry
Def 2
Niech w turnieju z udziałem n graczy 1,2,...,n, bi oznacza liczbę graczy pokonanych przez
gracza i.
Wówczas liczby b1, b2..., bn są wynikiem turnieju.
Takie definicję mieliśmy podane na wykładzie + tw. Landaua
Sądzę że najwyższy wynik to wynik większy od pozostałych.
15 sty 13:10