algebra liniowa
michu1000: 1. a) Niech ϕ((x1, x2, x3)) = (−2x1 + 2x2 + 2x3, 2x1 + x2 − x3, 2x3). Czy istnieje taka baza A,
że
macierz M(ϕ)AA (A w A nie wiem jak to inaczej napisać) jest diagonalna?
Jeśli tak, podać przykład takiej bazy A i obliczyć M(ϕ)AA.
b) Niech A =
1 3
−2 −4
Oblicz A100
Bardzo proszę o pomoc, bo niestety nie potrafię tego rozwiązać...
14 sty 21:29
jc: (a)
[−2 2 2]
[ 2 1 −3]
[ 0 0 2]
Wielomian charakterystyczny = −(x+3)(x−2)2
Gdyby macierz można było zdiagonalizować to byłaby pierwiastkiem
wielomianu h(x)=(x+3)(x−2), a nie jest, więc nie można.
(b)
A=
[1 3]
[−2 −4]
P=
[3 −1]
[−2 1]
D=
[−1 0]
[0 −2]
A=P−1DP
An=P−1DnP
D50=
[1 0]
[0 250]
Dokończ.
14 sty 22:12